Hoe de mysterieuze webwinkel Shein zo’n succes werd
Als je dacht dat H&M en Primark van de ‘fast fashion’ waren, dan ken je Shein nog niet. Hoewel, de kans dat je Shein niet kent is erg klein. Het modemerk investeert namelijk zoveel in zijn aanwezigheid op social media, dat het erop lijkt dat de hele Westerse wereldbevolking op zijn minst een keer in zijn leven met het merk is geconfronteerd. Wat zit er achter dat succes van dit grote weggooimodemerk?
Social media-bedrijf
Shein is niet zo techsavvy begonnen als je zou denken. Het was in eerste instantie een gewone webwinkel die vooral bruidsmode verkocht en niet per se uitblonk. Het bedrijf heeft in 2014 zijn hele dna omgegooid om succesvol te worden. Door Instagram, Facebook en TikTok slim in te zetten (en daar een flinke smak geld tegenaan te gooien) is het Chinese merk enorm populair geworden. Oprichter Chris Xu was toen hij begon al een Google-specialist: hij wist veel over search engine optimisation (SEO) en dat zette hij in. Shein is bijna meer een social mediabedrijf dan een kledingshop.
Dat is opvallend, omdat het bijna een phishingsite lijkt als je erop surft. Niet alleen door de talloze pop-ups en schreeuwerige communicatie, maar ook door de vreemde namen van artikelen. Je hoeft ook niet te verwachten dat je de zoekfunctie kunt gebruiken om ‘luipaard jurk rood’ te vinden, je hebt daar absoluut de filters voor nodig -en waarschijnlijk een hele lange scrollsessie-. Artikelen bij Shein hebben cryptische, raar vertaalde namen zoals ‘casual vlak jurk koord’. Bovendien hoef je niet te denken dat je een t-shirt met tekst ooit nog gaat vinden: ze heten allemaal ‘casual tekst t-shirt’.
