​Moeten we advertenties accepteren op gadgets die we betalen?

Als je je smart-tv aandoet, dan is de kans groot dat je geconfronteerd wordt met ofwel filmreclames van streamingdiensten die je niet hebt of met andere commerciële uitingen waar je niet op zit te wachten. Op sommige televisies kun je dit uitschakelen, maar waarom is het er eigenlijk? Moeten we al die advertenties zomaar accepteren op gadgets waarvoor we betalen?

Reclames op je smartphone

Samsung maakt televisies, maar zal nog niet stoppen met de advertenties die je daarop ziet in je gewone menu. Wel stopt het met de advertenties die je ziet in de standaard apps op Android-smartphones. Wanneer je een Samsung-telefoon kocht, dan zag je namelijk in bijvoorbeeld de weer-app en de betalingsapp allemaal reclames. Dat terwijl je al geld neertelt voor het toestel. Hoewel Samsung heeft aangegeven dat het de irritatie begrijpt en het daarom verwijdert, is het dat vooralsnog niet van plan met zijn smart-tv’s.

Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen: reclame is stom, het moet weg. Het is een van de grootste redenen waardoor techbedrijven groot worden. Vraag maar aan Google. Samsung gaf ook op dat het hoopte groei te bereiken door advertenties te tonen in de basic apps. Het heeft echter nog een voordeel. Zouden smartphones en smart-tv’s niet juist door die commerciële uitingen aanzienlijk goedkoper worden? Als een fabrikant afspraken kan maken met adverteerders, dan verdienen ze dus extra geld op een televisie. Geld dat ze best (deels) kunnen doorsluizen naar klanten.

Redactie