​Vijfde editie van de World AI Summit

​Vijfde editie van de World AI Summit

Het was de vijfde keer dat er weer een World AI Summit werd georganiseerd in Amsterdam. “Imitatie is de hoogste vorm van vleierij….maar er is maar één World Summit AI!” Aldus Fortune magazine. Samen met mijn collega Jo-An Kamp (onderzoeker AI & Ethiek) heb ik zelf kunnen ervaren of Fortune magazine gelijk heeft.

Er waren veel tracks, hierbij een samenvatting van diverse tracks waar we aan hebben deelgenomen. Veel startups, academici en grote bedrijven stonden te dringen om aandacht op het evenement. Veel sprekers namen wel deel online via video calls. Hierbij een samenvatting van twee interessante sprekers.

Eerste spreker was Prof. dr. M. (Max) Welling, Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Moleculen

Max Welling gaf het volgende aan in zijn speech: “Door de uitdaging van moleculaire simulatie aan te gaan, kunnen belangrijke doorbraken worden bereikt bij de aanpak van maatschappelijke vraagstukken zoals klimaatverandering, de ontdekking van geneesmiddelen en de behandeling van ziekten. Moleculen zijn in feite alles om ons heen. En toch begrijpen we ze niet echt. We kunnen hun eigenschappen niet echt voorspellen. Dus, als we beginnen moleculen beter te begrijpen, dan komen een aantal toepassingen binnen bereik.

Omdat de natuur kwantummechanisch is, kunnen we ze niet erg nauwkeurig simuleren op een klassieke computer. Met de voortdurende doorbraken op het gebied van machine learning (zoals equivariant graph neural network) technologie, alsmede de voortdurende verbetering van kwantumcomputing en klassieke computermogelijkheden, verwacht ik dat we in het komende decennium zeer aanzienlijke vooruitgang kunnen boeken.

Veel mensen maken zich zorgen over AI, maar er zijn zeer dringende en vaak door de mens veroorzaakte gevaren die dankzij AI tot een oplossing komen.

Het gebied van de fysica ging van trial-and-error-methoden naar datagestuurde modellering en nu naar in-silico-ontwerp – puur simulatie.

jongeren

Redactie