Benzine kost nu twee euro per liter

Benzine kost nu twee euro per liter

Alles wordt duurder, dat is een feit. Maar de benzineprijzen rijzen inmiddels de pan uit. Zeker bij ons in Nederland. Vandaag werd een bijzonder record gebroken. Voor het eerst in de geschiedenis kwam de adviesprijs voor een liter Euro 95 (E10) boven de twee euro. Oplettende autorijders zullen meteen denken ‘Maar ik zie bij sommige pompen toch al langer prijzen van meer dan twee euro?’ Dat klopt, maar dat is dan voor speciale benzinesoorten, zoals Shell V-Power. Daarvoor betaal je, zeker op de autosnelweg, al langer meer dan twee euro per liter.

Hoge olieprijs vs benzineprijs

De hoge olieprijs wordt genoemd als de hoofdschuldige voor de hoge benzineprijs. Kijkend naar de ontwikkeling van de olieprijs lijkt dat echter niet helemaal te kloppen. Op dit moment kost een vat (Brent) olie rond de 80 dollar. Ik ga voor het gemak even voorbij aan het feit dat de olieprijs van dit moment niet direct invloed heeft op de benzineprijs van hetzelfde moment. Dat heeft te maken met voorraden, raffinage en dergelijke. Olie die nu ingekocht wordt arriveert immers niet al binnen enkele dagen aan de pomp als benzine.

Volgens Shell is de prijs van benzine maar voor iets meer dan een vijfde (21%) afhankelijk van de kosten voor ruwe olie. Daar komt dan nog zo’n twee procent bij voor de raffinagekosten. Ongeveer vijftien procent van de prijs van een liter benzine (Euro 95) wordt bepaald door transport- en exploitatiekosten. Verreweg het grootste deel van de twee euro die nu voor een liter Euro betaald moet worden gaat naar de staat. De BTW en accijnzen zijn goed voor 63 procent van de benzineprijs. Met andere woorden: van elke liter benzine gaat ruim 1 euro en 25 cent de schatkist in.

Benzine duurder dan in 2013, toen olie veel duurder was

Wat mij echter verbaast is dat de prijs van ruwe olie, nu dus rond de 80 dollar per vat, tussen 2011 en 2014 nog veel hoger lag. In die jaren schommelde de olieprijs tussen de 100 en 110 dollar. Zo’n 30 procent meer dan nu dus. In die jaren was de benzine ook al duur, maar lang niet zo duur als nu. De prijs van een liter Euro schommelde in diezelfde periode tussen de €1,75 en €1,85, ofwel 10 tot 15 procent goedkoper dan nu.

De afgelopen jaren is de accijns op benzine niet verhoogd. Personeels-, transport en productiekosten zijn uiteraard wel ietwat gestegen, maar die bepalen samen maar zo’n 15 procent van de prijs van een liter benzine volgens de berekeningen van Shell. De inflatie zal ook een rol spelen natuurlijk, maar dan nog vind ik de extreem hoge benzineprijs, vergeleken met die van een jaar of acht geleden, moeilijk te verklaren.

Tanken
Tanken is in Nederland nu duurder dan ooit

Redactie