De ruimte wordt zo langzamerhand een Michael Bay-film

Met zoveel ruimtetoerisme dat eraan zit te komen, lijkt de ruimte commerciëler dan ooit. Dat zit hem niet alleen in de kaartverkoop (die blijkbaar als een speer gaat). De vercommercialisering van de ruimte zien we ook terug in ruimtesouvenirs en product placement. Wordt de ruimte zometeen een plek die we met bepaalde merken gaan associëren? En dan bedoelen we niet SpaceX, NASA en ESA…

Product placement

Iedereen die wel eens een Michael Bay-film heeft gezien weet het, veel films maken gebruik van product placement. Je ziet het ook in Goede Tijden, Slechte Tijden en zelfs in heel veel YouTube-video’s. Product placement (wat in Nederland ook wel sluikreclame wordt genoemd) betekent dat je zorgt dat een bepaald product of een bepaald merk te zien is op beelden.

De Inspiration4-missie was weliswaar voor het goede doel en was er, zoals de naam al zegt, vooral om inspiratie te bieden aan iedereen die er ook van droomt om ooit de ruimte in te gaan, het inspireerde ook op andere gebieden. De crew, wetende dat er veel mensen naar de stream zouden kijken, hebben ook producten meegekregen en deden zwaar gesponsorde activiteiten. Sterker nog, er zijn zelfs producten van aarde mee naar de ruimte genomen en weer veilig geland, die dan voor een gigantisch bedrag kunnen worden verkocht. Puur en alleen omdat ze in de ruimte zijn geweest.

Redactie