Wat moeten we met e-bikes die harder dan 25 km per uur gaan?

Groot nieuws vandaag: VanMoof komt met zijn snelste e-bike tot nu toe. De V e-bike kan wel 60 kilometer per uur. Daar sta je dan met je Gazelle die is begrensd op 25 kilometer per uur. Toch kun je je afvragen of je dat wel moet willen, zo’n snelle e-bike.

Ergere ongelukken

Het ding is dat onze overheid er helemaal niet zo happig op is, die snelle fietsen. Je krijgt er sneller, ergere ongelukken door, omdat automobilisten er ten eerste niet echt op zijn ingesteld dat fietsers zo snel zijn en ten tweede omdat je zelf sneller gaat op plekken die eigenlijk niet gemaakt zijn voor zo’n rap tempo. En ja, hoe harder je gaat, hoe harder je valt. Wat op een normale fiets een schram zou zijn, is op een snelle e-bike meteen een flinke jaap die waarschijnlijk moet worden gehecht.

Geen wonder dus dat de overheid zegt: hartstikke leuk dat je harder wil dan 25 kilometer per uur, maar dan moet je dus een helm op en heeft je fiets een kenteken nodig. Dat is uiteindelijk volgens (het steenrijke) VanMoof ook precies waarom ze nu met de V komen: het wil dat overheden gaan nadenken over hoe we snellere fietsen in ons leven kunnen integreren. Het vindt de huidige stratenplannen en verkeersregels maar ouderwets, zo lijkt het.

Redactie