De geschiedenis van Drupal

De geschiedenis van Drupal

Drupal is een van de meest populaire content management systemen (CMS) ter wereld, waarmee gebruikers websites en webapplicaties kunnen maken en beheren. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van Drupal en bekijken we hoe het zich heeft ontwikkeld tot het populaire en krachtige CMS-systeem dat het vandaag de dag is.

Drupal werd in 2001 ontwikkeld door Dries Buytaert, terwijl hij studeerde aan de Universiteit van Antwerpen in België. Buytaert begon aanvankelijk met het bouwen van een forum, waarin gebruikers berichten konden plaatsen en discussiëren. Het forum werd later uitgebreid tot een CMS-systeem, waarmee gebruikers websites en webapplicaties konden bouwen en beheren.

In de beginjaren was Drupal nog niet zo bekend en werd het voornamelijk gebruikt door ontwikkelaars en programmeurs die op zoek waren naar een flexibel en aanpasbaar CMS-systeem. Maar dit veranderde al snel toen in 2003 Drupal werd vrijgegeven onder de GNU General Public License. Dit betekende dat Drupal nu beschikbaar was als open source software wat het voor veel gebruikers aantrekkelijker maakte.

In de jaren die volgden, werd Drupal steeds populairder en groeide de gemeenschap rondom het CMS-systeem snel. Dit kwam mede door de vele functies en modules die beschikbaar werden gesteld door de community van ontwikkelaars en gebruikers. Deze modules maakten het mogelijk om allerlei extra functies en mogelijkheden toe te voegen aan de basisinstallatie van Drupal, waardoor het CMS-systeem nog veelzijdiger en aanpasbaarder werd.

Drupal 6 en verder

In 2007 werd Drupal 6 gelanceerd, wat een belangrijke mijlpaal was in de geschiedenis van het CMS-systeem. Met Drupal 6 werd het beheer van inhoud, gebruikers en modules nog eenvoudiger en gebruiksvriendelijker, waardoor het voor veel meer mensen toegankelijk werd.

Maar de grootste veranderingen voor Drupal kwamen met de lancering van Drupal 7 in 2011. Dit was een belangrijke update die het CMS-systeem nog krachtiger en veelzijdiger maakte dan ooit tevoren. Met Drupal 7 werden veel van de modules en functies die door de community waren ontwikkeld, geïntegreerd in de kern van het CMS-systeem. Dit maakte het nog gemakkelijker voor gebruikers om hun websites en webapplicaties aan te passen en uit te breiden.

Een andere belangrijke ontwikkeling die plaatsvond in de geschiedenis van Drupal, was de lancering van Drupal 8 in 2015. Dit was een belangrijke mijlpaal voor Drupal, omdat het CMS-systeem werd gemoderniseerd en verbeterd met behulp van het Symfony PHP framework. Hierdoor werd Drupal nog krachtiger en sneller dan ooit tevoren, waardoor het nu een van de meest geavanceerde en populaire CMS-systemen ter wereld is.

In 2020 werd Drupal 9 gelanceerd, wat weer een belangrijke stap vooruit was voor het CMS-systeem. Drupal 9 bouwde voort op de verbeteringen die werden geïntroduceerd in Drupal 8 en bracht een aantal belangrijke veranderingen met zich mee, zoals een verbeterde gebruikersinterface en nieuwe functies voor de beheerders van de website.

Een van de grootste veranderingen in Drupal 9 was de introductie van een nieuw themasysteem, wat het nog gemakkelijker maakt om websites te ontwerpen en aan te passen. Dit nieuwe themasysteem maakt gebruik van Twig, een krachtige en populaire sjabloonengine die veel flexibiliteit en mogelijkheden biedt voor het ontwerpen van websites.

Een andere belangrijke verandering in Drupal 9 was de introductie van Layout Builder, waarmee gebruikers gemakkelijk aangepaste lay-outs kunnen maken voor hun webpagina’s. Met Layout Builder kunnen gebruikers eenvoudig verschillende secties, blokken en inhoud toevoegen en verwijderen, waardoor het ontwerpen van een website nog gemakkelijker wordt.

Drupal heeft door de jaren heen een grote en actieve gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers opgebouwd. Deze gemeenschap heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van vele modules en thema’s, waardoor het CMS-systeem nog veelzijdiger en meer aanpasbaar is geworden.

Het succes van Drupal kan ook worden toegeschreven aan de vele grote en populaire websites die gebruik maken van het CMS-systeem. Enkele van de meest bekende websites die op Drupal draaien zijn The Economist, MTV UK, en de website van het Witte Huis. In Nederland zijn er ook veel overheidsinstanties en groot MKB bedrijven die gebruik maken van Drupal.

Samenvattend: Drupal is een CMS-systeem dat zich door de jaren heen heeft ontwikkeld tot een krachtig, flexibel en veelzijdig platform. De geschiedenis van Drupal is een verhaal van constante ontwikkeling en verbetering, waarbij elke nieuwe release nieuwe functies en mogelijkheden biedt aan gebruikers. Het succes van Drupal kan worden toegeschreven aan de sterke gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers, die voortdurend nieuwe modules, thema’s en functies ontwikkelen om het CMS-systeem nog beter te maken. Met de lancering van Drupal 9 blijft het CMS-systeem een van de meest geavanceerde en populaire CMS-systemen ter wereld.

Wil jij een Drupal 9 website laten maken? Neem dan eens een kijkje op de website van webdesign specialist d-Media uit Breda

webdesign breda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *