Een Netflix abonnement is ineens fors duurder – UPDATE

Een Netflix abonnement is ineens fors duurder – UPDATE

UPDATE (8-10, 12u15): Netflix heeft gereageerd op de prijsverhoging die gisteren op haar abonnementenpagina gecommuniceerd werd en waarover ik – zie het oorspronkelijke bericht hieronder – schreef. Uit die reactie valt op te maken dat Netflix een foutje gemaakt heeft. Zo schrijven ze dat tenminste.

Helaas is vanmorgen niet de juiste prijsverhoging van het Standaard-abonnement in Nederland gecommuniceerd. De correcte nieuwe prijs van het Standaard abonnement is 11.99 euro, in plaats van de eerder vermelde 13.99 euro. Nieuwe leden die zich vandaag hebben aangemeld voor een Standaard-abonnement met de incorrecte prijs, zullen hier uiteraard voor worden gecompenseerd. We zouden het op prijs stellen als jullie het artikel aan kunnen passen met de correcte Standaard prijs van 11,99 euro.

Foutje of voortschrijdend inzicht?

Ik laat even in het midden of het nu echt om een fout gaat of dat Netflix besloten heeft de prijsverhoging deels terug te draaien. Ik neem althans aan dat een dergelijke wijziging, de verhoging, vooraf door meer dan een paar personen gecontroleerd en goedgekeurd wordt. Ook het feit dat het niet alleen ging om een tikfout op de site, een ‘3’ in plaats van een ‘1’, maar de ‘foute’ prijs was in het hele systeem doorgevoerd. Netflix schrijft zelf immers dat klanten die gisteren een Standaard abonnement afgesloten hebben gecompenseerd zullen worden.

Hoe dan ook, de prijsstijging bij Netflix is nu, voor het Standaard abonnement, geen 27 procent, maar nog ‘slechts’ iets meer dan 9 procent. De prijsverhoging van ruim 14 procent voor het Premium abonnement (van 13,99 naar 15,99) was geen fout. Die blijft dus in tact.

Oorspronkelijk bericht:

‘Nee, ik zeg mijn tv-abonnement op want Netflix is veel goedkoper.’ Een argument dat vanaf vandaag weer iets aan kracht afgenomen is. Ok, het basis-abonnement van Netflix, voor SD-kwaliteit en maximaal één stream, kost nog steeds 7,99 per maand. Maar wil je in HD kijken dan moet je vanaf nu minimaal 13,99 per maand aan Netflix overmaken. Een prijsstijging van ruim 27 procent. Het lijken de gasprijzen wel!

Ook het premium abonnement is een stuk duurder. Dat kost vanaf nu geen 13,99 maar 15,99. Ruim 14 procent meer dan een dag geleden. Let wel, de nieuwe abonnementsprijzen gelden alleen voor nieuwe Netflix klanten. Heb je dus al een abonnement op Netflix, dan verandert er voor jou niks.

SVOD-hoppen wordt wel duurder

Daarbij moeten we natuurlijk wel in acht nemen dat heel veel kijkers van Netflix en andere streaming diensten (Videoland, Amazon Prime, Disney+ etc.), ook om de kosten te drukken, regelmatig switchen. Een paar maanden ‘flixen’. Die dan opzeggen, omdat je alles wat je wilde zien, gezien hebt. Dan opzeggen en overstappen naar Disney+, Amazon Prime of een andere streaming dienst. Om uiteindelijk weer terug te komen bij Netflix en de ‘SVOD-hop cyclus’ opnieuw aan te vangen.

Zeg je nu dus Netflix op, dan moet je er rekening mee houden dat je over enkele maanden wél het nieuwe tarief gaat betalen. Gelukkig is het wel nog steeds mogelijk om je Netflix, en andere streaming abbo’s, te delen met vrienden of familie. Dat verlicht te pijn van de prijsverhogen tenminste nog een beetje. Totdat de streaming providers daar een stokje voor gaan steken, maar dat is nu nog niet aan de orde.

Popcorn-Flix
Netflix is fors duurder geworden. Dan maar bezuinigen op de popcorn?

Redactie